Krémové rizoto

Úvod » Recepty

26. 9. 2011

Fotografie

Suroviny

  • 500 g kulatozrnné rýže
  • 50 g olivového oleje 

  • 75 g šalotky

  • 10 g česneku

  • 250 ml bílého vína
  • 1 – 2 l vývaru
  • 200 g másla

  • 140 g parmezánu
  • 25 g ploché petrželky 

  • sůl
  • bílý pepř


Postup

Na rozehřátém oleji zpěníme na jemno nasekanou šalotku a plátky česneku, přisypeme rýži a za stálého míchání ji restujeme, až zrnka zesklovatí. Poté přilijeme víno, stále mícháme, a jakmile rýže tekutinu nasaje, přidáme naběračku vývaru. Ten necháme vsáknout a vyvařit, a přidáme další. Takto postupujeme, dokud rýže není al dente, tedy "na skus". Nakonec vmícháme máslo, nastrouhaný parmezán a pod pokličkou necháme asi 2 minuty dojít. Těsně před podáváním přidáme ještě nasekanou petrželku, podle chuti osolíme, opepříme, a na talíři ozdobíme orestovanými cherry rajčátky a hoblinami parmezánu.

Rady:
Kulatozrnnou rýži na rizoto předem nepropírejte!
Na rizoto je nejvhodnější aromatické suché bílé víno.