Krémové rizoto
26. 9. 2011
Suroviny
- 500 g kulatozrnné rýže
- 50 g olivového oleje
- 75 g šalotky
- 10 g česneku
- 250 ml bílého vína
- 1 – 2 l vývaru
- 200 g másla
- 140 g parmezánu
- 25 g ploché petrželky
- sůl
- bílý pepř
Postup
Na rozehřátém oleji zpěníme na jemno nasekanou šalotku a plátky česneku, přisypeme rýži a za stálého míchání ji restujeme, až zrnka zesklovatí. Poté přilijeme víno, stále mícháme, a jakmile rýže tekutinu nasaje, přidáme naběračku vývaru. Ten necháme vsáknout a vyvařit, a přidáme další. Takto postupujeme, dokud rýže není al dente, tedy "na skus". Nakonec vmícháme máslo, nastrouhaný parmezán a pod pokličkou necháme asi 2 minuty dojít. Těsně před podáváním přidáme ještě nasekanou petrželku, podle chuti osolíme, opepříme, a na talíři ozdobíme orestovanými cherry rajčátky a hoblinami parmezánu.
Rady:
Kulatozrnnou rýži na rizoto předem nepropírejte!
Na rizoto je nejvhodnější aromatické suché bílé víno.