Dobošův dort

Úvod » Recepty

19. 9. 2011

Fotografie

Suroviny

na plátky:

  • 180 g hladké mouky
  • 250 g vajec
  • 50 g žloutků
  • 130 g cukru krupice
  • citron
  • 50 ml vody

na krém:

  • 450 ml mléka
  • 70 g pudinkového prášku
  • 150 g cukru krystal
  • cca 200 g hořké čokolády
  • 500 g másla

na karamelovou polevu:

  • cukr
  • smetana

Postup

Vejce, žloutky, cukr a kůru z citronu zahřejeme asi na 35 stupňů a vyšleháme do pěny. Poté postupně vmícháme vodu a mouku, dokud nevznikne hladké těsto, které rozetřeme v tenké vrstvě na pečící papír do ráfku a dáme krátce péct na 200 až 220° do předehřáté trouby. Tímto způsobem připravíme šest plátků a můžeme se pustit do krému:
Pudinkový prášek rozmícháme v troše mléka a zavaříme do zbytku mléka s cukrem. Až základ na krém zhoustne, zašleháme do něj rozpuštěnou čokoládu a až zcela zchladne, přidáme ještě povolené máslo. Hotovým krémem spojíme z pěti plátků dort, potřeme ho krémem i shora a dáme do chladu.
Mezitím si připravíme polevu: Z cukru utavíme karamel, přilijeme do něj trochu smetany, do hladka rozvaříme a rozetřeme na šestý, poslední plátek. Dřív, než poleva ztuhne, rozkrájíme plátek na jednotlivé dílky, které pokládáme šikmo na proužky krému, nastříkané na dortu. A pokud dort ještě ozdobíme mřížkou z karamelu, sklidíme jistě zasloužený obdiv.

Rady:
Citron před použitím důkladně omyjte teplou vodou.
Těsto míchejte zlehka, aby zůstalo nadýchané

Poznámka:
Autorem receptu z roku 1884 je budapešťský cukrář József C. Dobos.