Slepice na paprice

Úvod » Recepty

19. 9. 2011

Fotografie

Suroviny

  • 1 slepice (cca 1,5 kg)
  • 1 citron
  • 1,5 l vývaru
  • 200 g másla
  • 500 g cibule
  • 30 g mleté sladké papriky
  • 0,5 l smetany na šlehání
  • sůl

na jíšku:

  • 150 g hladké mouky
  • 100 g másla

Postup

Slepici naporcujeme, zbavíme kůže, zakapeme citronovou šťávou a dáme do chladu nejlépe přes noc zaležet. Z odřezků a kůže uděláme vývar. Až se maso zaleží, připravíme si základ omáčky: na másle orestujeme dozlatova najemno nakrájenou cibuli, přidáme papriku a jak začne pěnit, okamžitě ji zalijeme připraveným vývarem, aby nezhořkla. Slepici nasolíme, vložíme do vroucího základu a pod pokličkou dusíme tak dlouho, dokud nezměkne. Poté maso vyjmeme, základ zahustíme máslovou jíškou, krátce provaříme, přilijeme smetanu, opět krátce provaříme a je-li třeba, dosolíme. Chceme-li omáčku skutečně jemnou, můžeme ji promixovat. Na závěr v ní prohřejeme maso a podáváme třeba s rýží, těstovinami nebo houskovým knedlíkem.

Rady:
Na porcování slepice můžete použít i nůžky na drůbež.
Maso osolte až těsně před jeho tepelnou úpravou.