Kyjevský řízek
12. 9. 2011
Suroviny
- kuřecí prsa
- máslo
- sůl
- hladká mouka
- vejce
- mléko
- strouhanka
- olej na smažení
Postup
Plátky masa opatrně naklepeme a prokrojíme v nich kapsu, do které vložíme plátek másla. Okraje sklepeme, maso osolíme a obalíme v mouce, poté ve vejcích rozšlehaných s trochou mléka a soli, a nakonec ve strouhance. Pozvolna osmažíme ve vyšší vrstvě oleje z obou stran. Hotový řízek položíme na papírový ubrousek, který nasaje přebytečný tuk, a podáváme s bramborovým salátem nebo bramborovou kaší.
Rady:
Klínky másla, které vkládáte do plátku masa, nechejte předem ztuhnout v lednici.
Na bílé maso používejte strouhanku z bílého pečiva (např. veky nebo toustového chleba).
Obalené řízky podsypte strouhankou, aby se nelepily.
Poznámka:
Pokud doma nemáte starší ztvrdlé pečivo, strouhanku si můžete připravit i z pečiva čerstvého, a to z čerstvé housky, veky nebo i toustového či obyčejného chleba (bez kůrky). Pomocí nožového mixeru pečivo rozsekáme nadrobno a použijeme stejně jako klasickou strouhanku. Pokud čerstvou strouhanku následně necháte v troubě vysušit, můžete ji skladovat.