Hruškový dezert

Úvod » Recepty

12. 9. 2011

Fotografie

Suroviny

  • cca 300 g listového těsta
  • 250 ml mléka
  • 250 ml smetany na šlehání
  • 370 g cukru
  • 110 g hrubé mouky
  • 150 g žloutků
  • vanilkový lusk
  • cca 100 g plátků mandlí
  • cca 8 hrušek

Postup

Vymazané zapékací misky vyložíme listovým těstem. Mléko, část smetany, cukr a vanilku uvedeme do varu a zahustíme zálivkou z mouky, žloutků a zbytku smetany. Krátce provaříme, je-li třeba, propasírujeme a začneme s plněním. Vrstvy krému a mandlí střídáme tak dlouho, dokud nejsou misky ze dvou třetin plné. Teprve pak ořízneme přebytečné těsto, ozdobíme plátky kompotovaných nebo čerstvých hrušek a dáme asi na 35 minut do trouby na 200 stupňů.

Rady:
Dezert bude stejně dobrý, i když použijete velkou koláčovou formu a místo hrušek jiné oblíbené ovoce.
Na podsypání těsta můžete použít i mouku hladkou či polohrubou