Krémová pórková polévka Vichyssoise s jemným ovčím sýrem

Úvod » Recepty

29. 11. 2008

Fotografie

Suroviny

  • 100 g másla
  • 1 větší cibule
  • 300 g pórku – bílé části
  • 2 l vývaru (např. kuřecího)
  • 300 ml smetany
  • 500 g brambor
  • čerstvý sýr
  • anglická slanina
  • rohlíky
  • pažitka
  • sůl a pepř

Postup

Na másle orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a pórek, přilijeme vývar a smetanu, přivedeme k varu, přidáme kostičky brambor a osolíme, případně opepříme. Až brambory změknou, vše do hladka rozmixujeme. Polévku podáváme s nokem čerstvého sýra, trochou opražené slaniny, nakrájené na nudličky, krutony, které přípravíme tak, že plátky rohlíků potřeme z jedné strany přepuštěným máslem a dáme je do trouby zapéct. Dozdobíme nasekanou pažitkou nebo petrželkou.