České buchty s povidly

Úvod » Recepty

13. 6. 2011

Fotografie

Suroviny

1 kg hladké mouky, 200 g rozpuštěného másla (tuku, hera aj.),  2 žloutky, 200 g cukru, 40 g droždí, půl litru mléka, máslo na potření upečených buchet, sůl, povidla, cukr na posypání

Postup

Nejprve si připravíme kvásek (teplé mléko, lžíce cukru a rozdrobené droždí, posypat hladkou moukou a nechat vykynout). Pak nasypeme do velké mísy mouku a přidáme špetku soli, cukr, vlijeme dva žloutky rozmíchané půl litru mléka, dvě stě gramů rozpuštěného másla a nakonec vzešlý kvásek. Vše důkladně promícháme a vypracujeme středně tuhé těsto, které necháme zhruba hodinu kynout.
Z nakynutého těsta vytváříme kuličky a potom prsty uděláme placičku. Doprostřed dáme trochu povidel a důkladně zabalíme do těsta. Buchty klademe vedle sebe do pekáčku. Každou buchtu potřeme ze všech stran máslem, aby se nám neslepily. Pak je necháme ještě chvilku kynout v pekáčku. Pečeme je v troubě při teplově 220 stupňů 20 minut až 30 minut. Upečené buchty můžeme ještě potřít máslem, aby se leskly, necháme vychladnout a pocukrujeme.