Pečená kachna s chlupatým knedlíkem a hanácké zelí

Úvod » Recepty

13. 6. 2011

Fotografie

Suroviny

kachna, sůl, kmín, 1 cibule
hanácké zelí: 1 kg kysaného zelí, 0,1 kg cibule, česnek
kmín, brambora, kachní sádlo
knedlíky: 1 vejce, 800 g brambor, 250 g polohrubé mouky

Postup

Kachnu očistíme, odřízneme krk a položíme ho na dno pekáčku. Dobře ji osolíme a pokmínujeme i zevnitř. Jednu větší cibuli nakrájíme nahrubo. Část dáme dovnitř kachny a zbytek nasypeme do pekáčku. Kachnu pak vložíme na pekáč, trochu podlijeme vodou a dáme péct. Nejprve pečeme zprudka na 200 stupňů Celsia asi 15 minut a potom pomalu dopékáme minimálně hodinu při teplotě sto padesát stupňů Celsia. Během pečení podléváme, aby se nám kůže nespálila.
Cibuli orestujeme na sádle, přidáme zelí, podlijeme a dusíme do měkka. Zahustíme strouhaným bramborem a přidáme česnek a dochutíme solí. Na závěr přelijeme vypečeným kachním sádlem a promícháme.

Oloupané syrové brambory nastrouháme, necháme ustát a část vody z nich
slijeme. Do brambor vyklepneme dvě malá vejce, nasypeme polohrubou mouku a  přidáme sůl, vejce.  Mouky musí být tolik, abychom získali mazlavé hustější těsto.
Z těsta vykrajujeme lžící namočenou v horké vodě knedlíky a vkládáme je do
vroucí osolené vody. Vaříme je podle velikosti 8 - 10 minut. Hotové knedlíky potíráme výpekem z kachny. Chlupaté knedlíky podáváme s opečenou slaninou nebo osmaženou cibulí, nebo jako přílohu k pečenému masu a dušenému zelí. Chlupaté knedlíky se dají
připravit také z těsta, které je směsí syrových a uvařených brambor.