Ořechové rohlíčky
22. 11. 2008
Suroviny
na těsto (cca 30 ks)
- 50 g cukru
- 325 g hladké mouky
- 150 g hrubé mouky
- 275 g másla
- 1 vejce
- 20 g sušeného mléka
- 20 g droždí
- 85 ml vody
- špetka soli
na ořechovou náplň
- 110 ml vody
- 1 citrón
- 190 g cukru
- 15 g glukózy (medu)
- 15 g sušeného mléka
- 375 g mletých ořechů
- 10 g vanilkového cukru
Postup
Na vál nasypeme část hladké i hrubé mouky, přidáme celé vejce, kousky povoleného másla a rozdrobené droždí. Začneme s hnětením, během kterého postupně přisypáváme zbytek surovin a opatrně přiléváme vodu, dokud nevznikne pevné tvárné těsto. To dáme do mísy, překryjeme navlhčenou utěrkou a necháme v teple vykynout.
Mezitím si připravíme ořechovou náplň. Do vody nastrouháme kůru z omytého citronu, přidáme krystalový cukr, glukózu, sušené mléko a uvedeme k varu. Přisypeme mleté ořechy (místo vlašských ořechů můžete použít i mleté lískové), vanilkový cukr a za stálého míchání vytvoříme hustou hmotu, kterou necháme vychladnout.
Těsto ještě alespoň dvakrát přetužíme a znovu necháme vykynout. Poté vytvoříme váleček, rozdělíme ho na menší části, které pak rozválíme na malé trojúhelníky. Do každého z nich zabalíme kousek ořechové náplně a tvarujeme rohlíčky. (Ti, kteří nemají dostatečnou trpělivost, mohou místo rohlíčků vytvořit ořechový závin.)
Rohlíčky klademe na vymazaný plech, potřeme žloutkem a pečeme při 230°C do zlatova asi 12 minut. Hotové posypeme moučkovým cukrem.