Ořechové rohlíčky

Úvod » Recepty

22. 11. 2008

Fotografie

Suroviny

na těsto (cca 30 ks)

  • 50 g cukru
  • 325 g hladké mouky
  • 150 g hrubé mouky
  • 275 g másla
  • 1 vejce
  • 20 g sušeného mléka
  • 20 g droždí
  • 85 ml vody
  • špetka soli

na ořechovou náplň

  • 110 ml vody
  • 1 citrón
  • 190 g cukru
  • 15 g glukózy (medu)
  • 15 g sušeného mléka
  • 375 g mletých ořechů
  • 10 g vanilkového cukru

Postup

Na vál nasypeme část hladké i hrubé mouky, přidáme celé vejce, kousky povoleného másla a rozdrobené droždí. Začneme s hnětením, během kterého postupně přisypáváme zbytek surovin a opatrně přiléváme vodu, dokud nevznikne pevné tvárné těsto. To dáme do mísy, překryjeme navlhčenou utěrkou a necháme v teple vykynout.
Mezitím si připravíme ořechovou náplň. Do vody nastrouháme kůru z omytého citronu, přidáme krystalový cukr, glukózu, sušené mléko a uvedeme k varu. Přisypeme mleté ořechy (místo vlašských ořechů můžete použít i mleté lískové), vanilkový cukr a za stálého míchání vytvoříme hustou hmotu, kterou necháme vychladnout.
Těsto ještě alespoň dvakrát přetužíme a znovu necháme vykynout. Poté vytvoříme váleček, rozdělíme ho na menší části, které pak rozválíme na malé trojúhelníky. Do každého z nich zabalíme kousek ořechové náplně a tvarujeme rohlíčky. (Ti, kteří nemají dostatečnou trpělivost, mohou místo rohlíčků vytvořit ořechový závin.)
Rohlíčky klademe na vymazaný plech, potřeme žloutkem a pečeme při 230°C do zlatova asi 12 minut. Hotové posypeme moučkovým cukrem.