Beafsteak z pravé svíčkové s bernskou omáčkou

Úvod » Recepty

9. 5. 2011

Fotografie

Suroviny

1 kg hovězí svíčkové
0,1 l oleje na smažení
0,1 kg másla

rozmarýn, tymián, česnek, sůl, pepř
omáčka
1-2 lžíce octa, 1 dcl bílého vína, 2 žloutky, 300 g másla, 2 malé cibule, lžička drobně nasekaného estragonu, šťáva z půlky citronu, cayenský pepř, sůl

Postup

Střední část pravé svíčkové očistíme, odblaníme a nakrájíme cca 2 cm vysoké plátky. Ty  osolíme a opepříme a pak zprudka osmahneme z obou stran na pánvi. Na závěr přidáme na pánev bylinky, česnek a máslo. Pak steaky přeložíme na pekáček, přelijeme výpekem z pánve a dáme je dopéct do trouby na 7 až 10 min. při teplotě 180 C.

Bernská omáčka
Velmi jemně nakrájenou cibuli zalijeme octem a vínem a rychle svaříme, až se odpaří polovina tekutiny. Redukci přecedíme, přidáme žloutky a ve vodní lázni vyšleháme do pěny. Pěnu odstavíme a všleháme do ní postupně rozehřáté máslo. Přidáme estragon a dochutíme solí, pepřem a citonovou šťávou. Hotové steaky přelijeme omáčkou a podáváme s domácími hranolkami.