Mrkvový koláč s citronovou polevou

Úvod » Recepty

11. 4. 2011

Fotografie

Suroviny

160 ml oleje
360 g cukru (lepší je hnědý)
4 vejce
3 polévkové lžíce (navršené) pomerančové marmelády
360g strouhané mrkve
360g mouky (polohrubé)
sůl
2 kávové lžičky sody bicarbony
2 káv. lžičky skořice
1/2 káv. lžičky muškátového oříšku
Na polevu:
180g pudrového cukru
šťáva z jednoho citronu
1 polévková lžíce (navršená) rozpuštěného másla

Postup

Vymastíme remosku a vysypeme moukou. Necháme rozehřát víko. V jedné míse smícháme všechny sypké ingredience vč. mrkve, ve druhé ušleháme vejce s olejem a marmeládou, vlijeme do mouky a asi pět minut třeme. Naplníme formu, vložíme do trouby a pečeme asi 1 hodinu, respektive až se zapíchnutá špejle nelepí.
Upečený dort necháme cca 5 minut odpočinout ve formě a pak vyklopíme na mřížku a necháme prochladnout.
Mezitím si umícháme polevu, všechny ingredience mixujeme najednou, dokud poleva není hladká a lesklá. Prochladlý dort polijeme polevou, nahoře uhladíme dlouhým nožem a místy necháme stéct na boky. Necháme zaschnout. Díky máslu zůstane poleva i po zaschnutí měkká a při krájení se neláme.