Jablečný koláč s ořechy a omáčkou sabayone

Úvod » Recepty

19. 3. 2011

Fotografie

Suroviny

na koláč
2 kg jablek jonagold
200 g drcených vlašských ořechů
200 g hrozinek
rum tuzemský
skořice
cukr krystal
1 citron
strouhanka
na žmolenku
0,3 kg hrubé mouky
0,25 kg cukr krupice
0,25 kg máslo
na omáčku
4 vejce
100 g cukru
0,1 l vína masala
0,2 l sektu

Postup

Hrozinky povaříme v rumu.
Oloupaná a pokrájená jablka smícháme s ořechy, cukrem a skořicí. Přidáme citrónovou šťávu, hrozinky a citrónovou kůru a dobřeře promícháme.
Z povoleného másla, mouky a cukru připravíme žmolenku
Pekáček vyložíme pečicím papírem, který pomažeme máslem. Vysypem na něj připravenou ovocnou směs a na závěr ji bohatě posypeme žmolenkou.
Pečeme v troubě při teplotě 180 °C 30 min. Po upečení necháme jablečný koláč 15 min odpočinout.
Mezitím připravíme omáčku. Žloutky, cukr, víno masala a sekt dáme do mísy a vše společně vyšleháme ve vodní lázni. Koláče podáváme nejlépe v hlubokém talíři polité omáčkou sabayone.