Bramborové taštičky s povidlím

Úvod » Recepty

5. 2. 2011

Fotografie

Suroviny

700 g oloupaných brambor
190 g polohrubé mouky
190 g hrubé mouky
1 lžíce Solamylu
2 ks vajec
300 g švestkových povidel
75 g cukru moučka
1 sáček skořicového cukru
1 lžička rumu
75 g máku
75 g strouhanky
máslo, voda, sůl

Postup

Brambory omyjeme, uvaříme se slupkou a oloupeme ideálně den předem. S bramborových těstem pracujeme rychle, protože rychle řídne a lepilo by se. Z toho důvodu si připravíme související práce dopředu. Dáme vařit 4-5 litrů osolené vody. Povidla smícháme s nasekanými ořechy a rumem (není nutné). Brambory jemně nastrouháme nebo prolisujeme na vál. Nastrouhané brambory osolíme, přidáme mouku a Solamyl. Do mouky uděláme důlek, do kterého vyklepneme vejce. Vypracujeme tuhé těsto. Těsto vyválíme na pomoučeném vále na placku (asi 5 mm silnou). Z těsta vykrajujeme kolečka o poloměru asi 6-8 cm. Na každé kolečko dáme asi 1/2 lžičky povidel, kolečko přehneme napůl (uděláme „půlměsíček“) a okraje pevně stiskneme (můžeme si pomoci speciálními tvořítky na taštičky). Taštičky vhodíme do vroucí vody a asi 5-6 minut vaříme. Uvařené taštičky vyndáváme sítkem, necháme okapat a ukládáme do předehřáté mísy. Taštičky můžeme trochu pomastit, aby se neslepily. Na másle osmažíme strouhanku a po vychladnutí do ní přidáme oba cukry. Taštičky servírujeme teplé, posypané strouhankou nebo mákem a cukrem.