Pečený hovězí vysoký roštěnec

Úvod » Recepty

22. 1. 2011

Fotografie

Suroviny

  • 2 kg hovězího vysokého roštěnce (entrecote)
  • 3 stroužky česneku
  • rozmarýn
  • tymián
  • červené víno
  • 2 lžíce nakrájené šalotky
  • máslo
  • sůl
  • pepř

Postup

Maso svážeme provázkem do úhledného tvaru, osolíme a opepříme, opečeme na pánvi ze všech stran společně s bylinkami a česnekem a vložíme do pekáče. Do výpeku přidáme víno, provaříme a přelijeme jím maso. Pečeme v troubě při teplotě 110°C cca 40 až 50 minut. Po upečení maso necháme na teplém místě 15 minut odpočinout, teprve potom je nakrájíme. Mezitím si můžeme připravit šťávu: Výpek z masa přelijeme do kastrůlku. Přidáme červené víno a případně 2 lžíce na drobno nakrájené šalotky a svaříme na polovinu. Na závěr vmícháme máslo a dochutíme solí a pepřem.
Maso servírujeme nakrájené na plátky, přelité šťávou. Jako přílohu můžeme doplnit gratinované brambory a špenát.