Losos s čočkovým salátem

Úvod » Recepty

15. 1. 2011

Fotografie

Suroviny

  • 0,6 kg filetů z lososa s kůží
  • lžíce slunečnicového oleje
  • citrón
  • 80 g másla
  • 5 snítek tymiánu
  • stroužek česneku
  • sůl
  • pepř

na čočkový salát:

  • 100 g zelené čočky
  • 100 g červené čočky
  • 3 jarní cibulky
  • 3 rajčata
  • čerstvá bazalka
  • sůl
  • pepř

na balzamikovou zálivku:

  • 3 lžíce balzamikového octa
  • 1 lžíce medu
  • 1 čajová lžička dijonské hořčice
  • 15 lžic olivového oleje
  • mletý černý pepř
  • sůl

Postup

Nejdříve si připravíme čočkový salát: Zelenou a červenou čočku uvaříme "al dente", což znamená, že není úplně dovařená, aby zůstala vcelku a nerozpadala se. Ze spařených a poté oloupaných rajčat vyjmeme jádřinec a nakrájíme je na kostičky. Jarní cibulku pokrájíme na jemno. Do vychladlé čočky přidáme rajčata, cibulku, natrhanou bazalku, sůl, pepř a balzamicovou zálivku, kterou připravíme  rozšleháním balzamikového octa, medu, dijonské hořčice, olivového oleje, mletý černého pepře a soli. Vše dobře promícháme, zakryjeme fólii a dáme na půl hodiny odležet.
Mezitím si připravíme lososa:
Filety osolíme a opepříme. V pánvi rozpálíme olej na smažení, vložíme porce ryb a pečeme na pánvi nejdříve na straně s kůží. Přidáme máslo, česnek a tymián. Takto ochuceným tukem přeléváme lososa 8 až 10 minut. Poté za stáleho přelévání olejem opečeme do zlatova i z druhé strany.
A můžeme servírovat. Doprostřed talíře dáme čočkový salát, na něj položíme pečeného lososa, kterého lehce přelijeme zálivkou z olivového oleje a citrónu a ozdobíme lístky čerstvé bazalky.