Houbová omáčka (BONUS)

Úvod » Recepty

8. 1. 2011

Fotografie

Suroviny

na základní bílou omáčku:

  • cibule
  • máslo
  • hladká mouka
  • hovězí vývar
  • smetana
  • sůl
  • pepř
  • citrón

na houbovou omáčku:

  • čerstvé nebo mražené hřiby
  • cibule
  • máslo
  • sůl
  • pepř
  • citrón
  • plochá petržel

Postup

Nejdříve si připravíme základní bílou omáčku: Na másle podusíme jemně pokrájenou cibuli, zaprášíme ji moukou, krátce osmažíme a zalijeme vývarem. Omáčku za stálého míchání prováříme asi půl hodiny. Na závěr ji zjemníme smetanou a dochutíme solí, pepřem a citrónovou šťávou. Krátce povaříme a přecedíme přes jemné síto.
A můžeme se pustit do houbové omáčky. Na másle podusíme cibuli, poté přidáme pokrájené houby, vše osmahneme a přidáme citrónovou šťávu. Po 5 minutách dušení zalijeme základní bílou omáčkou a společně vaříme asi 20 minut.  Na závěr dochutíme a přidáme posekanou petržel. Servírujeme s knedlíkem.