Kohoutek na víně (Coq au vin)

Úvod » Recepty

15. 11. 2008

Fotografie

Suroviny

  • kohoutek nebo biokuře
  • olej nebo slanina
  • kořenová zelenina
  • šalotka
  • rybízová marmeláda
  • slepičí vývar nebo bujón
  • suché červené víno
  • cukr
  • sůl
  • bílý a černý pepř
  • bylinky (šalvěj, tymián, rozmarýn)
  • bagety jako příloha

Postup

Na oleji nebo lehce osmažené slanině orestujeme nadrobno nakrájenou kořenovou zeleninu a šalotku. Přidáme pikantní marmeládu, špetku cukru, vývar a víno v poměru jedna ku dvěma, dochutíme solí a necháme vařit. Kohoutka nebo kuře naporcujeme a spolu s bylinkami vložíme do omáčky. Zakryjeme pokličkou a v troubě předehřáté na 170 stupňů dusíme, dokud maso nezměkne.
Poté bylinky a porce masa vyjmeme, omáčku slijeme a propasírujeme, můžeme případně podle chuti zahustit škrobem, povaříme, znovu ji nalijeme na porce kohoutka a prohřejeme.
Servírujeme s rozpečenou bagetou.