Houskový knedlík

Úvod » Recepty

8. 1. 2011

Fotografie

Suroviny

  • 0,5 kg hrubé mouky
  • 42 g droždí
  • 0,2 l mléka
  • 0,1 kg housky
  • sůl
  • 4 žloutky
  • 1 vejce
  • 0,1 kg máslo

Postup

Do misky vlijeme třetinu mléka, přidáme polévkovou lžíci cukru, droždí a dobře rozmícháme.
Přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo vykynout. Do mísy nasypeme mouku, přidáme sůl, vejce, žloutky, mléko, nakynutý kvásek, v troubě opraženou a máslem pokapanou housku a vše důkladně prohněteme ručně. Přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo vykynout. Po vykynutí znovu prohněteme a těsto rozdělíme na několik stejných částí. Z těch vyválíme knedlíky, které necháme pod utěrkou znovu nakynout. Po nakynutí vaříme ve vroucí osolené vodě cca 15 -20 minut. Uvařené knedlíky vyjmeme a okamžitě je propícháme, aby se nesrazily. Na závěr je potřeme máslem nebo sádlem.