Rajská omáčka

Úvod » Recepty

8. 1. 2011

Fotografie

Suroviny

  • slunečnicový olej
  • 1 mrkev
  • 1/4 celeru
  • 1 cibule
  • 2 ks hřebíčku
  • 2 ks skořice
  • 8 kuliček nového koření
  • 20 kuliček celého pepře
  • 3 bobkové listy
  • 3 lžíce cukru
  • ocet
  • 300 g rajského protlaku
  • 500 ml hovězího vývaru
  • kousek citronové kůry
  • 2 lžíce másla
  • 4 lžíce hladké mouky

Postup

Pro základ rajské omáčky osmahneme na slunečnicovém oleji nakrájenou mrkev, celer a cibuli. Okořeníme hřebíčkem, celou skořicí, novým kořením, celým pepřem a bobkovým listem. Pak v základu omáčky necháme zkaramelizovat tři lžíce cukru a zastříkneme octem. Přidáme rajský protlak a restujeme. Základ zalijeme hovězím vývarem, provaříme půl hodiny, přidáme kousek citronové kůry a zahustíme jíškou z másla a hladké mouky. Provaříme dalších 15 minut a propasírujeme přes sítko. Rajskou omáčku případně dochutíme.