Vdolky
11. 12. 2010
Suroviny
na těsto:
- 1 kg polohrubé mouky
- 400 ml mléka
- 40 g droždí
- 130 g cukru krystal
- 3 vejce
- 120 g másla
- 1 citron
- špetka soli
- olej na smažení
na dokončení:
- moučkový cukr
- povidla
- měkký tvaroh
- šlehačka
- tvrdý tvaroh
Postup
Z části teplého mléka, droždí, trochy cukru a mouky vymícháme kvásek, na který opatrně navršíme ostatní suroviny kromě zbytku mléka. Tedy všechnu zbývající mouku, cukr, vejce, povolené máslo, citronovou kůru a špetku soli. Až kvásek vykyne, zaděláme za postupného přilévání mléka pevné hladké těsto. Necháme ho vykynout, poté ho přetužíme a vyválíme z něj asi centimetr silný plát, ze kterého vykrájíme kolečka. Ta po vykynutí uprostřed promáčkneme a v rozpáleném oleji zvolna usmažíme z obou stran do zlatova. Hotové vdolky pocukrujeme, ozdobíme povidly, měkkým tvarohem s cukrem a šlehačkou, a zasypeme nastrouhaným tvrdýmtvarohem.
Rada:
Máslo nechte předem povolit při pokojové teplotě.