Vdolky

Úvod » Recepty

11. 12. 2010

Fotografie

Suroviny

na těsto:

  • 1 kg polohrubé mouky
  • 400 ml mléka
  • 40 g droždí
  • 130 g cukru krystal
  • 3 vejce
  • 120 g másla
  • 1 citron
  • špetka soli
  • olej na smažení

na dokončení:

  • moučkový cukr
  • povidla
  • měkký tvaroh
  • šlehačka
  • tvrdý tvaroh

Postup

Z části teplého mléka, droždí, trochy cukru a mouky vymícháme kvásek, na který opatrně navršíme ostatní suroviny kromě zbytku mléka. Tedy všechnu zbývající mouku, cukr, vejce, povolené máslo, citronovou kůru a špetku soli. Až kvásek vykyne, zaděláme za postupného přilévání mléka pevné hladké těsto. Necháme ho vykynout, poté ho přetužíme a vyválíme z něj asi centimetr silný plát, ze kterého vykrájíme kolečka. Ta po vykynutí uprostřed promáčkneme a v rozpáleném oleji zvolna usmažíme z obou stran do zlatova. Hotové vdolky pocukrujeme, ozdobíme povidly, měkkým tvarohem s cukrem a šlehačkou, a zasypeme nastrouhaným tvrdýmtvarohem.

Rada:
Máslo nechte předem povolit při pokojové teplotě.