Těstoviny carbonara

Úvod » Recepty

11. 12. 2010

Fotografie

Suroviny

(cca 5 porcí)

  • 500 g italských těstovin
  • 8 žloutků
  • 300 g guanciale/pancetty
  • panenský olivový olej
  • 2 dl bílého vína
  • parmezán dle chuti
  • sůl
  • pepř

Postup

Nudličky guanciale orestujeme na troše olivového oleje do zlatova. Přidáme víno a nastrouhaný parmezán, a až se víno vyvaří, přisypeme těstoviny uvařené do poloměkka. Krátce je orestujeme, stáhneme ze sporáku a přidáme žloutky rozmíchané s parmezánem a špetkou soli a pepře. S těmi už nevaříme! Podle potřeby můžeme zvlhčit vodou slitou z těstovin. Na závěr ještě zasypeme parmezánem, podle chuti osolíme a opepříme.

Rady:
Guanciale koupíte ve specializovaných italských prodejnách.
Guanciale můžete nahradit pancettou.
Používejte kvalitní suché bílé víno.

Poznámky:
Guanciale je italská uzená slanina, připravená z prasečího laloku nebo líčka (tváře).
Pancetta je sušená, většinou do soli nakládaná italská slanina.