Karamelový dezert s mango omáčkou

Úvod » Recepty

4. 12. 2010

Fotografie

Suroviny

na bezé plátek:

  • 90 g hladké mouky
  • 90 g kokosu
  • 320 g bílků
  • 200 g cukru krystal
  • 1/4 sáčku kypřícího prášku
  • 1/4 sáčku vanilkového cukru
  • cukr moučka na posypání

na krém:

  • 300 g cukru krystal
  • 450 ml smetany ke šlehání
  • 25 g želatiny

na mango omáčku:

  • 1 mango
  • cca 100 g cukru
  • 2 dl vody
  • škrob

Postup

Nejdříve si připravíme bezé plátek: Směs mouky, kokosu a kypřicího prášku opatrně smícháme s bílky, které jsme vyšlehali s krystalovým a vanilkovým cukrem. Vzniklé těsto naneseme v tenké vrstvě na pečicí papír, zasypeme moučkovým cukrem a dáme do trouby na 200 stupňů na 5 – 10 minut, dokud lehce nezezlátne. Hotové pláty necháme vychladit a mezitím si připravíme krém:
Cukr utavíme na karamel, zalijeme polovinou smetany a rozvaříme do hladka. Pro jistotu přecedíme a přidáme želatinu, kterou jsme předem namočili do studené vody. Až se želatina rozpustí, necháme lehce zchladnout a vmícháme druhou polovinu smetany, ušlehanou do husté šlehačky. Hotový krém nalijeme do formy vyložené bezé plátkem a dáme do lednice. Než dezert ztuhne, můžeme si k němu připravit jednoduchou omáčku.
Stačí nakrájet oloupané mango na kostičky, polovinu jich rozvařit s trochou cukru, zahustit škrobem rozmíchaným ve vodě, na závěr vmíchat zbytek kostiček manga a omáčku dát vychladit.
Při servírování můžeme dezert doplnit čokoládovou polevou nebo čokoladovými ozdobami podle vlastní fantazie.

Rady:
Želatinu nechejte předem nabobtnat ve velmi studené vodě.
Šlehačku vmíchávejte zlehka, aby krém zůstal nadýchaný.
Cukrářský pudr na čokoládové ozdoby zakoupíte ve specializovaných prodejnách.