Špenátový quiche

Úvod » Recepty

27. 11. 2010

Fotografie

Suroviny

na těsto:

  • 280 g hladké mouky
  • 165 g másla
  • 8 lžic vody
  • špetka soli

na náplň:

  • 300 g špenátu
  • 120 g hub
  • 120 g másla
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 170 g sýra feta
  • 240 g sýra čedar
  • 4 vejce
  • 240 ml smetany
  • sůl
  • pepř

Postup

Z mouky, másla a špetky soli uhněteme za postupného přilévání vody vláčné těsto. To necháme v chladu odležet, poté ho propracujeme a na pomoučeném vále z něj vyválíme tenký plát, kterým vyložíme koláčovou formu či malé jednoporcové formičky, a můžeme začít s plněním. Na to budeme potřebovat náplň, kterou připravíme následujícím způsobem:
Na másle zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme prolisovaný česnek a krátce orestujeme. Pak přijde na řadu špenát a kousky hub, opět krátce orestujeme, opepříme, osolíme a smícháme s nastrouhaným sýrem feta a polovinou nastrouhaného čedaru. Na závěr přidáme vyšlehaná vejce, do kterých jsme vmíchali smetanu, a vzniklou směsí naplníme formičky vyložené těstem. Pečeme při 190 stupních zhruba patnáct minut, dokud quiche uprostřed neztuhne, poté ho posypeme zbytkem strouhaného čedaru a dopečeme, což může trvat až půl hodiny.

Rady:
Houby můžete použít i čerstvé, sušené či naložené Quiche chutná nejlépe vlažný.

Poznámka:
Quiche (čti kiš) je francouzský slaný koláč z křehkého těsta.