Špenátový krém

Úvod » Recepty

27. 11. 2010

Fotografie

Suroviny

  • 500 g špenátu
  • 2 lžíce másla
  • 1 cibule
  • 2 lžíce mouky
  • 0,5 l drůbežího vývaru
  • 250 ml smetany
  • česnek
  • pepř
  • sůl

na doplnění:

  • 50 ml šlehačky
  • 2 brambory
  • 4 lžíce kysané smetany
  • 4 vejce

Postup

Cibuli nakrájíme nadrobno, zpěníme ji na másle, poprášíme moukou a tu krátce orestujeme. Za stálého míchání přilijeme vývar a necháme asi 15 minut provařit. Poté přidáme špenát a smetanu, přivedeme k varu, ochutíme solí, pepřem a prolisovaným česnekem, rozmixujeme do hladka a krém je hotový. Před podáváním do něj zlehka vmícháme hustou šlehačku, na dně talíře rozmačkáme uvařenou bramboru s kysanou smetanou, kterou krémem přelijeme, a na závěr ozdobíme vejcem na hniličku.

Poznámka:
První dochované recepty, ve kterých se používá špenát, jsou z roku 1390.