Kuře à la bažant s mandlovou nádivkou a šťouchanými bramborami podle Radka (BONUS)
6. 11. 2010
Suroviny
- kuře (cca 1,5 kg)
- 8 ks čerstvých žampionů
- 1 cibule
- 1 citron
- 2 svazky čerstvého tymiánu
- sůl
- 200 g uzené slaniny
- 10 kuliček pepře
- 250 ml smetany (30%)
- světlá jíška
- voda
na nádivku:
- 4 rohlíky
- 150 ml mléka
- 100 g hrubé mouky
- 2 polévkové lžíce nasekaných mandlí
- 1 vejce
- 2 lžíce nasekané petrželky
- sůl
na šťouchané brambory:
- brambory
- uzená slanina
- cibule
- sůl
Postup
Nejprve si připravíme nádivku: nakrájené rohlíky namočíme do mléka, přidáme mouku, mandle, vejce a petrželku. Směs promícháme a dosolíme.
Očištěné a omyté kuře osolíme, naplníme nádivkou a vložíme na plech. přidáme na plátky nakrájenou cibuli, plátky citronu i s kůrou, kuličky pepře, plátky žampionů, svazky čerstvého tymiánu, na kostičky pokrájenou slaninu, dosolíme, zalijeme vodou a pečeme při 160 stupních hodinu a půl. Během pečení kuře podléváme. Po upečení kuře vyjmeme, plech dáme na sporák, přilijeme smetanu a podle potřeby vodu a přivedeme k varu, zahustíme jíškou a provaříme. Omáčku propasírujeme přes husté síto, opět provaříme a dle chuti dosolíme. Podáváme s porcemi kuřete a šťouchanými bramborami, které připravíme následujícím způsobem:
Oloupané a pokrájené brambory uvaříme do měkka, uzenou slaninu pokrájíme na kostičky a cibuli na jemno. Slaninu opražíme a jakmile začne zlátnout, přidáme cibuli a restujeme, dokud cibule také nezezlátne. Směs cibule, slaniny a tuku přidáme k horkým bramborám, osolíme a našťoucháme.