Kuře à la bažant s mandlovou nádivkou a šťouchanými bramborami podle Radka (BONUS)

Úvod » Recepty

6. 11. 2010

Fotografie

Suroviny

  • kuře (cca 1,5 kg)
  • 8 ks čerstvých žampionů
  • 1 cibule
  • 1 citron
  • 2 svazky čerstvého tymiánu
  • sůl
  • 200 g uzené slaniny
  • 10 kuliček pepře
  • 250 ml smetany (30%)
  • světlá jíška
  • voda

na nádivku:

  • 4 rohlíky
  • 150 ml mléka
  • 100 g hrubé mouky
  • 2 polévkové lžíce nasekaných mandlí
  • 1 vejce
  • 2 lžíce nasekané petrželky
  • sůl

na šťouchané brambory:

  • brambory
  • uzená slanina
  • cibule
  • sůl

Postup

Nejprve si připravíme nádivku: nakrájené rohlíky namočíme do mléka, přidáme mouku, mandle, vejce a petrželku. Směs promícháme a dosolíme.
Očištěné a omyté kuře osolíme, naplníme nádivkou a vložíme na plech. přidáme na plátky nakrájenou cibuli, plátky citronu i s kůrou, kuličky pepře, plátky žampionů, svazky čerstvého tymiánu, na kostičky pokrájenou slaninu, dosolíme, zalijeme vodou a pečeme při 160 stupních hodinu a půl. Během pečení kuře podléváme. Po upečení kuře vyjmeme, plech dáme na sporák, přilijeme smetanu a podle potřeby vodu a přivedeme k varu, zahustíme jíškou a provaříme. Omáčku propasírujeme přes husté síto, opět provaříme a dle chuti dosolíme. Podáváme s porcemi kuřete a šťouchanými bramborami, které připravíme následujícím způsobem:
Oloupané a pokrájené brambory uvaříme do měkka, uzenou slaninu pokrájíme na kostičky a cibuli na jemno. Slaninu opražíme a jakmile začne zlátnout, přidáme cibuli a restujeme, dokud cibule také nezezlátne. Směs cibule, slaniny a tuku přidáme k horkým bramborám, osolíme a našťoucháme.