Kuře à la bažant se šťouchanými bramborami

Úvod » Recepty

6. 11. 2010

Fotografie

Suroviny

  • 4 kuřecí stehna
  • 125 g anglické slaniny
  • 125 g slaniny
  • 250 g cibule
  • 100 g rybízové marmelády
  • 0,7 l červeného vína
  • 250 ml kuřecího vývaru
  • celý pepř
  • nové koření
  • bobkový list
  • cukr
  • pepř
  • sůl

na šťouchané brambory:

  • 1 kg brambor
  • 1-2 svazky mladé cibulky
  • 300 ml smetany
  • 150 g másla
  • sůl
  • bílý pepř

Postup

Kuřecí stehenní řízky zlehka naklepeme, osolíme, poklademe je plátky anglické slaniny, stočíme do rolády a převážeme provázkem. Na kostičky nakrájenou slaninu vyškvaříme a na ní opečeme nakrájenou cibuli. Přidáme marmeládu, koření, krátce orestujeme, přisypeme špetku cukru a poté už přijde na řadu maso. Vše zalijeme vínem a vývarem a pod pokličkou dusíme aspoň půl hodiny, dokud maso nezměkne. Poté ho vyjmeme a po zchladnutí zbavíme provázku. Omáčku prudkým varem zredukujeme asi na třetinu, scedíme ji a podle chuti můžeme dosolit či dopepřit. Je-li omáčka řídká, zahustíme ji trochou škrobu rozmíchaného ve studené vodě. V hotové omáčce prohřejeme masové rolády, které podáváme nakrájené, nejlépe se šťouchanými bramborami s jarní cibulkou. Ty připravíme takto: Oloupané brambory uvaříme v osolené vodě doměkka. Vodu slijeme a do brambor přidáme rozpuštěné máslo, teplou smetanu, sůl, bílý pepř, nasekanou jarní cibulku, buď syrovou nebo ji můžeme podle chuti orestovat na másle. Vše důkladně rozšťoucháme.

Rady:
Kuřecí maso má méně proteinů a více tuku než maso z bažanta,
Použijte kvalitní suché víno; kvalita vína se odrazí na výsledné chuti pokrmu.