Kuře à la bažant se šťouchanými bramborami
6. 11. 2010
Suroviny
- 4 kuřecí stehna
- 125 g anglické slaniny
- 125 g slaniny
- 250 g cibule
- 100 g rybízové marmelády
- 0,7 l červeného vína
- 250 ml kuřecího vývaru
- celý pepř
- nové koření
- bobkový list
- cukr
- pepř
- sůl
na šťouchané brambory:
- 1 kg brambor
- 1-2 svazky mladé cibulky
- 300 ml smetany
- 150 g másla
- sůl
- bílý pepř
Postup
Kuřecí stehenní řízky zlehka naklepeme, osolíme, poklademe je plátky anglické slaniny, stočíme do rolády a převážeme provázkem. Na kostičky nakrájenou slaninu vyškvaříme a na ní opečeme nakrájenou cibuli. Přidáme marmeládu, koření, krátce orestujeme, přisypeme špetku cukru a poté už přijde na řadu maso. Vše zalijeme vínem a vývarem a pod pokličkou dusíme aspoň půl hodiny, dokud maso nezměkne. Poté ho vyjmeme a po zchladnutí zbavíme provázku. Omáčku prudkým varem zredukujeme asi na třetinu, scedíme ji a podle chuti můžeme dosolit či dopepřit. Je-li omáčka řídká, zahustíme ji trochou škrobu rozmíchaného ve studené vodě. V hotové omáčce prohřejeme masové rolády, které podáváme nakrájené, nejlépe se šťouchanými bramborami s jarní cibulkou. Ty připravíme takto: Oloupané brambory uvaříme v osolené vodě doměkka. Vodu slijeme a do brambor přidáme rozpuštěné máslo, teplou smetanu, sůl, bílý pepř, nasekanou jarní cibulku, buď syrovou nebo ji můžeme podle chuti orestovat na másle. Vše důkladně rozšťoucháme.
Rady:
Kuřecí maso má méně proteinů a více tuku než maso z bažanta,
Použijte kvalitní suché víno; kvalita vína se odrazí na výsledné chuti pokrmu.