Vepřové spirálky se švestkami a sýrem

Úvod » Recepty

6. 11. 2010

Fotografie

Suroviny

  • vepřová panenka
  • anglická slanina
  • sušené švestky
  • parmazán
  • sůl
  • pepř
  • párátka či napichovátka

na placičky:

  • strouhaný parmazán

Postup

Panenku prokrojíme tak, aby vznikl tenký plát. Ten naklepeme, osolíme, opepříme a položíme na potravinářskou fólii, kterou jsme předtím hustě pokladli plátky slaniny. Na okraj panenky vyskládáme dvě řady sušených švestek a vše sbalíme do pevné rolády, kterou utáhneme pomocí fólie. Roládu necháme v lednici aspoň hodinu ztuhnout a potom ji i s fólií nakrájíme ostrým nožem na plátky. Teprve potom fólii stáhneme. Vzniklé spirálky napíchneme na párátka či bambusová napichovátka a zapečeme asi pět minut na grilu při 200°C. Podáváme spolu s parmazánovými placičkami, jejichž příprava je opravdu jednoduchá. Stačí dát do trouby na 180°C plech s pečicím papírem, na který jsme nasypali do tvaru placiček v tenké vrstvě strouhaný parmazán, a do pěti minut jsou zlatavé placičky hotové.
A jeden dobrý tip na závěr: pokud spirálky napícháte do půlky zelí či ledového salátu, ozdobíte placičkami a svou oblíbenou bylinkou, bude výsledek skutečně dokonalý!

Rady:
Anglickou slaninu můžete nahradit uzeným vepřovým bokem.
Používejte sušené švestky bez pecek.
Roládu je třeba pevně utáhnout.
Silikonový plát můžete nahradit papírem na pečení.