Grilovaná vepřová kolena
23. 10. 2010
Suroviny
- 4 zadní vepřová kolena
na marinádu:
- 0,7 l hovězího vývaru
- 1 černé pivo
- 1 palička česneku
- 2 cibule
- 2 lžíce cukru krystal
- 4 lžíce sojové omáčky
- 6 lžic grilovacího koření
- 1 lžíce mleté papriky
- 1 lžička pepře
- 1 lžička kari koření
- 5 bobkových listů
- chilli dle chuti
- sůl
na potření:
- 0,1 l slunečnicového oleje
- 1 lžíce mleté papriky
Postup
Všechny suroviny na marinádu promícháme a asi 3 minuty provaříme. Po zchladnutí do marinády naložíme kolena, která jsme předem propíchali ostrým tenkým nožem, aby do nich marináda lépe pronikla. Alespoň na 24 hodin, nejlépe však na 2 dny je uložíme do chladu. Poté kolena v marinádě uvaříme do měkka, což může trvat i tři hodiny, vytáhneme je, potřeme olejem smíchaným s mletou paprikou, a dáme do trouby na 190 stupňů. Zhruba za půl hodiny budou kolena do zlatova vypečená, takže je můžeme podávat. Samozřejmě s čerstvým chlebem, hořčicí, křenem, a sterilovanými okurkami, cibulkami či paprikami.
Rady:
Při přípravě marinády se řiďte vlastní chutí.
Máte-li rádi pikantní chuť, přidejte i pálivou papriku.