Husa na česneku a zázvoru

Úvod » Recepty

16. 10. 2010

Fotografie

Suroviny

  • 1 husa
  • cca 15 cm kořene zázvoru
  • 3 paličky česneku
  • hnědý cukr
  • sůl
  • 2-3 l drůbežího vývaru
  • jíška
  • pepř

Postup

Očištěnou husu propícháme tenkým nožem, potřeme zevnitř i zvenčí směsí nastrouhaného zázvoru, prolisovaného česneku a trochy soli a cukru, a vložíme i s drůbky do pekáče. Podlijeme vývarem, přiklopíme a zvolna pečeme pod pokličkou na 130 až 140 stupňů asi 2 až 3 hodiny, dokud husa nezměkne. Poté ji vyjmeme, necháme trochu zchladnout, naporcujeme, dáme na plech a zapečeme na grilu dozlatova. Vypečenou šťávu varem zredukujeme asi na třetinu, zlehka zahustíme jíškou, případně dosolíme či dopepříme a můžeme podávat.

Rada:
Pro usnadění práce lze zázvor s česnekem rozmixovat.