Jáhlová polévka s houbami
16. 10. 2010
Suroviny
- 70 g jáhel
- 20 g sušených hub
- 50 g sádla
- 1 cibule
- 30 g hladké mouky
- 1 l vývaru
- mletý kmín
- sůl
- petrželka
Postup
Sušené houby namočíme alespoň na hodinu do studené vody. Jáhly 5 až 8 minut povaříme, přecedíme a propláchneme. Na sádle dozlatova orestujeme najemno nakrájenou cibuli, přisypeme mouku a vytvoříme jíšku, kterou prosmažíme a poté zalijeme vývarem. Přidáme houby i s nálevem, 15 až 20 minut povaříme a dochutíme solí a mletým kmínem. Na závěr přidáme jáhly, už jen krátce provaříme a při podávání posypeme čerstvou petrželkou.
Poznámka:
Jáhly obsahují minerální látky, vlákninu a vitaminy skupiny B.