Cassata

Úvod » Recepty

11. 9. 2010

Fotografie

Suroviny

(cca 6 porcí)

  • 310 g ricotty
  • 110 g cukru krystal
  • 2 lžíce vody
  • 2 lžíce sherry
  • 2 lžíce ořechů
  • 45 g proslazeného ovoce
  • 85 g tmavé čokolády
  • 375 ml šlehačky

Postup

Cukr s vodou asi 2 minuty povaříme. Vzniklý cukrový rozvar pak důkladně promícháme s ricottou. Postupně přidáváme sherry, rozdrcené ořechy, proslazené ovoce, nahrubo nastrouhanou čokoládu a na závěr zlehčíme šlehačkou. Hotovou směsí naplníme formu. Pokud nemáme silikonovou, vyložíme ji potravinovou folií. A protože cassata je vlastně zmrzlina, necháme ji v mrazáku pořádně zmrznout. Teprve potom ji nakrájíme na plátky a podáváme ozdobenou šlehačkou a ovocem.

Poznámky:
Ricotta je nízkotučný italský syrovátkový sýr.
Cassata neboli Cassata Siciliana je tradiční mražený dezert, pocházející z okolí Palerma na Sicílii. V okolí Neapole se připravuje s kandovaným nebo sušeným ovoce a ořechy. Je obvyklý při slavnostních příležitostech, jako jsou Vánoce, Velikonoce nebo svatební hostiny.