Cassata
11. 9. 2010
Suroviny
(cca 6 porcí)
- 310 g ricotty
- 110 g cukru krystal
- 2 lžíce vody
- 2 lžíce sherry
- 2 lžíce ořechů
- 45 g proslazeného ovoce
- 85 g tmavé čokolády
- 375 ml šlehačky
Postup
Cukr s vodou asi 2 minuty povaříme. Vzniklý cukrový rozvar pak důkladně promícháme s ricottou. Postupně přidáváme sherry, rozdrcené ořechy, proslazené ovoce, nahrubo nastrouhanou čokoládu a na závěr zlehčíme šlehačkou. Hotovou směsí naplníme formu. Pokud nemáme silikonovou, vyložíme ji potravinovou folií. A protože cassata je vlastně zmrzlina, necháme ji v mrazáku pořádně zmrznout. Teprve potom ji nakrájíme na plátky a podáváme ozdobenou šlehačkou a ovocem.
Poznámky:
Ricotta je nízkotučný italský syrovátkový sýr.
Cassata neboli Cassata Siciliana je tradiční mražený dezert, pocházející z okolí Palerma na Sicílii. V okolí Neapole se připravuje s kandovaným nebo sušeným ovoce a ořechy. Je obvyklý při slavnostních příležitostech, jako jsou Vánoce, Velikonoce nebo svatební hostiny.