Pizza capricciosa
11. 9. 2010
Suroviny
(cca 5 – 10 ks)
na těsto:
- 900 g hladké mouky
- 10 g droždí
- 10 g cukru
- 1 lžíce olivového oleje
- cca 500 ml vody
- 20 g soli
na obložení:
- sterilovaná rajčata
- mozzarella
- šunka
- žampiony
- (olivy)
- (artyčoky)
Postup
Hladkou mouku smícháme se solí, droždím, cukrem, olivovým olejem a vlažnou vodou. Vypracujeme tužší hladké těsto, které se nelepí, z něhož vytvoříme jednotlivé bochánky. Ty naskládáme do vyššího plechu lehce poprášeného moukou, který přikryjeme, aby těsto neoschlo a necháme asi hodinu při pokojové teplotě nakynout.
Pak těsto vytáhneme do tenké placky pouze se zvýšenými okraji, na obložení budeme kromě drcených rajčat a strouhané mozzarelly potřebovat pouze plátky šunky a žampionů. Můžeme ovšem přidat i olivy nebo artyčoky. Pečeme nejlépe v peci, nebo i v troubě vyhřáté na 250 stupňů zhruba 5 minut.
Rady:
Vodu přidávejte postupně a podle potřeby – každá mouka saje jinak.
Těsto lze připravit předem – v lednici vydrží i několik hodin.
V těstě nesmí zůstat vzduchové bublinky, při tvarování pizzy by se potrhalo.
Těsto musí být pevné, kompaktní, hladké bez jakýchkoli hrudek a nesmí se lepit.