Pizza salami

Úvod » Recepty

11. 9. 2010

Fotografie

Suroviny

(cca 5 – 10 ks)

na těsto:

  • 900 g hladké mouky
  • 10 g droždí
  • 10 g cukru
  • 1 lžíce olivového oleje
  • cca 500 ml vody
  • 20 g soli

na obložení:

  • sterilovaná rajčata
  • mozzarella
  • paprikový salám
  • chilli papričky
  • cibule

Postup

Hladkou mouku smícháme se solí, droždím, cukrem, olivovým olejem a vlažnou vodou. Vypracujeme tužší hladké těsto, které se nelepí, z něhož vytvoříme jednotlivé bochánky. Ty naskládáme do vyššího plechu lehce poprášeného moukou, který přikryjeme, aby těsto neoschlo a necháme asi hodinu při pokojové teplotě nakynout.
Pak těsto vytáhneme do tenké placky pouze se zvýšenými okraji, potřeme drcenými sterilovanými rajčaty, posypeme strouhanou mozzarellou, poklademe plátky salámu, nakrájenými chilli papričkami, kolečky cibule a upečeme nejlépe v peci nebo v troubě vyhřáté na 250 stupňů zhruba 5 minut. Hotovou pizzu můžeme ještě vylepšit olivovým olejem smíchaným s nadrceným česnekem, kterým potřeme okraje. Můžeme ozdobit bazalkou.

Rady:
Vodu přidávejte postupně a podle potřeby – každá mouka saje jinak.
Těsto lze připravit předem – v lednici vydrží i několik hodin.
V těstě nesmí zůstat vzduchové bublinky, při tvarování pizzy by se potrhalo.
Těsto musí být pevné, kompaktní, hladké bez jakýchkoli hrudek a nesmí se lepit.
Pokud přidáte moc mouky, těsto ztuhne a hůř se s ním pracuje.