Pizza margherita

Úvod » Recepty

11. 9. 2010

Fotografie

Suroviny

(cca 5 – 10 ks)

na těsto:

  • 900 g hladké mouky
  • 10 g droždí
  • 10 g cukru
  • 1 lžíce olivového oleje
  • cca 500 ml vody
  • 20 g soli

na obložení:

  • sterilovaná rajčata
  • mozzarella
  • čerstvá bazalka

Postup

Hladkou mouku smícháme se solí, droždím, cukrem, olivovým olejem a vlažnou vodou. Vypracujeme tužší hladké těsto, které se nelepí, z něhož vytvoříme jednotlivé bochánky. Ty naskládáme do vyššího plechu lehce poprášeného moukou, který přikryjeme, aby těsto neoschlo a necháme asi hodinu při pokojové teplotě nakynout.
Pak těsto vytáhneme do tenké placky pouze se zvýšenými okraji, potřeme rajčaty, zasypeme vrstvou mozzarelly a pečeme nejlépe v peci, nebo i v troubě vyhřáté na 250 stupňů zhruba 5 minut. Před podáváním ozdobíme bazalkou.

Rady:
Vodu přidávejte postupně a podle potřeby – každá mouka saje jinak.
Těsto lze připravit předem – v lednici vydrží i několik hodin.
V těstě nesmí zůstat vzduchové bublinky, při tvarování pizzy by se potrhalo.
Těsto musí být pevné, kompaktní, hladké bez jakýchkoli hrudek a nesmí se lepit.
Pokud přidáte moc mouky, těsto ztuhne a hůř se s ním pracuje.