Švestkový koláč s mákem a tvarohem

Úvod » Recepty

25. 10. 2008

Fotografie

Suroviny

na kynuté těsto:

  • 300 g polohrubé mouky
  • 75 g cukru krystal
  • 110 ml vlažného mléka
  • 20 g droždí
  • 80 g másla
  • 3 žloutky
  • mletý muškátový oříšek
  • citrónová kůra

na náplň do koláče:

  • 1 kg švestek
  • 500 g měkkého tvarohu
  • 150 g cukru moučky
  • 200 g mletého máku
  • 1 polévková lžíce pudinkového prášku

Postup

Čerstvé kvasnice utřeme s cukrem, dokud nepovolí. Přilejeme trochu vlažného mléka, zahustíme polohrubou moukou, řádně promícháme zaprášíme moukou a necháme v teple vykynout. Do vykynutého kvásku postupně vmícháme ostatní suroviny (vejce, máslo, cukr, mléko, mouku), do hladka uhněteme a na závěr dochutíme trochou citronové kůry a špetkou mletého muškátového oříšku. Hotové těsto dáme opět vykynout. A pokud ho 3x “přetužíme”, tedy prohněteme a necháme, aby znovu nakynulo, bude koláč nadýchaný jako obláček!
Měkký tvaroh utřeme s cukrem, přidáme trochu mletého máku a pudinkového prášku, rozmícháme a náplň pod švestky je hotová.
Vymazaný plech vyložíme vyváleným kynutým těstem, potřeme hotovou náplní a naskládáme na ni umyté, vypeckované, švestky, které lehce obalíme v mouce. Švestky posypeme mletým mákem a drobenkou, jejíž recept už známe z dřívějška, a nazdobený koláč necháme pár minut v teplé kuchyni odležet, aby těsto mohlo naposledy nakynout. Pečeme asi půl hodiny na 160 stupňů.