Mleté maso na způsob kebabu
22. 5. 2010
Suroviny
- 750 g jehněčího nebo skopového masa
- 350 g vepřového bůčku
- 1 cibule
- 200 ml smetany
- 1 vejce
- česnek
- čerstvý koriandr
- sladká paprika
- pálivá paprika
- zázvor
- hřebíček
- pažitka
- muškátový oříšek
- šafrán
- skořice
- koriandr
- sůl
- (římský kmín)
- (kardamon)
Postup
Mleté jehněčí nebo skopové maso a mletý vepřový bůček smícháme s prolisovaným česnekem, čerstvě nasekaným koriandrem, najemno nakrájenou cibulí, smetanou a vejcem. Pak směs osolíme a dochutíme sladkou a pálivou paprikou, mletým zázvorem, hřebíčkem, nasekanou pažitkou, mletým muškátovým oříškem, šafránem, skořicí, koriandrem, a případně římským kmínem a kardamonem. Jednotlivé poměry koření si upravíme podle vlastní chuti, řídíme se zkrátka tím, co máme rádi my a ti, pro které jídlo připravujeme. Na závěr celou směs znovu do hladka promícháme a dáme ji do chladu odležet. Poté z ní navlhčenýma rukama tvarujeme válečky, které napichujeme na špejle. Nebudou se pak rozpadata lépe drží tvar. Grilujeme v troubě při 250 stupních asi 10 minut. Ideální je ale příprava na dřevěném uhlí.
Rady:
Pokud maso namelete doma, budete si jisti jeho složením i kvalitou.
Mleté maso zpracujte co nejdříve – rychle se kazí.
Použijte nejlépe jehněčí kýtu.
Místo smetany můžete přidat drůbeží vývar.
Poznámky:
Ve středověku bylo mleté maso považováno za luxus.
Koriandr příznivě ovlivňuje trávení.