Mleté maso na způsob kebabu

Úvod » Recepty

22. 5. 2010

Fotografie

Suroviny

  • 750 g jehněčího nebo skopového masa
  • 350 g vepřového bůčku
  • 1 cibule
  • 200 ml smetany
  • 1 vejce
  • česnek
  • čerstvý koriandr
  • sladká paprika
  • pálivá paprika
  • zázvor
  • hřebíček
  • pažitka
  • muškátový oříšek
  • šafrán
  • skořice
  • koriandr
  • sůl
  • (římský kmín)
  • (kardamon)

Postup

Mleté jehněčí nebo skopové maso a mletý vepřový bůček smícháme s prolisovaným česnekem, čerstvě nasekaným koriandrem, najemno nakrájenou cibulí, smetanou a vejcem. Pak směs osolíme a dochutíme sladkou a pálivou paprikou, mletým zázvorem, hřebíčkem, nasekanou pažitkou, mletým muškátovým oříškem, šafránem, skořicí, koriandrem, a případně římským kmínem a kardamonem. Jednotlivé poměry koření si upravíme podle vlastní chuti, řídíme se zkrátka tím, co máme rádi my a ti, pro které jídlo připravujeme. Na závěr celou směs znovu do hladka promícháme a dáme ji do chladu odležet. Poté z ní navlhčenýma rukama tvarujeme válečky, které napichujeme na špejle. Nebudou se pak rozpadata lépe drží tvar. Grilujeme v troubě při 250 stupních asi 10 minut. Ideální je ale příprava na dřevěném uhlí.

Rady:
Pokud maso namelete doma, budete si jisti jeho složením i kvalitou.
Mleté maso zpracujte co nejdříve – rychle se kazí.
Použijte nejlépe jehněčí kýtu.
Místo smetany můžete přidat drůbeží vývar.

Poznámky:
Ve středověku bylo mleté maso považováno za luxus.
Koriandr příznivě ovlivňuje trávení.