Steak z tuňáka na zeleném pepři s omáčkou beurre blanc

Úvod » Recepty

24. 4. 2010

Fotografie

Suroviny

  • čerstvý filet tuňáka
  • zelený sterilovaný pepř
  • panenský olivový olej
  • černý pepř
  • sůl

na omáčku:

  • 2 šalotky
  • 50 ml bílého vinného octa
  • 100 ml bílého vína
  • 200 g másla
  • sůl
  • bílý pepř

Postup

Steaky tuňáka naložíme do olivového oleje s nasekaným zeleným pepřem. Lehce je zasypeme černým pepřem a dáme do chladu aspoň na dvě hodiny zaležet. Poté osolíme a opečeme zprudka z obou stran. Na talíři ho doplníme kouskem limety a omáčkou beurre blanc, kterou připravíme takto: šalotku, ocet a víno vaříme tak dlouho, dokud se obsah nezredukuje do medové konzistence. Potom za stálého a důkladného šlehání postupně přidáváme kousky studeného másla, dokud nevznikne omáčka smetanové konzistence. A pozor, už nevaříme! Na závěr dochutíme solí a bílým pepřem.

Rady:
Na zelený sterilovaný pepř můžete použít i hmoždíř či mixér.
Maso osolte až těsně před opékáním – sůl vytahuje vodu.

Poznámka:
Omáčka beurre blanc pochází z Francie z údolí Loiry.