Pangasius marinovaný v limetách se šafránovou rýží

Úvod » Recepty

27. 3. 2010

Fotografie

Suroviny

  • filety pangasia
  • limety
  • olivový olej
  • bílý pepř
  • sůl

na doplnění:

  • cherry rajčata
  • rukola

na šafránovou rýži:

  • 250 g rýže
  • olivový olej
  • 1 malá cibule
  • 0,2 - 0,5 g šafránu
  • 100 ml bílého vína
  • 350 ml drůbežího vývaru
  • sůl

Postup

Filety pangasia položíme na plech vymazaný trochou olivového oleje, z obou stran je opepříme, osolíme a lehce posypeme nastrouhanou kůrou z limety. Potom je zakápneme limetovou šťávou a necháme asi deset minut odležet. Naloženou rybu opečeme zprudka z obou stran a podáváme s cherry rajčaty, která jsme i s větvičkou orestovali na oleji, poté je dali bokem a na horké pánvi prohodili trochu rukoly, která tento lehký pokrm dokonale doplní. Stejně, jako šafránová rýže, kterou připravíme takto:
Na oleji orestujeme cibuli, přidáme trochu šafránu, zalijeme vínem a vaříme tak dlouho, dokud se minimálně polovina obsahu tekutiny nevypaří. Poté přidáme vývar, a až začne vřít, přisypeme do něj rýži, kterou jsme předem důkladně proprali nejdříve ve studené a pak v horké vodě. Zlehka osolíme a až rýže vystoupí nad hladinu, zakryjeme ji pokličkou a vložíme na 40 minut do trouby předehřáté na 180 stupňů, kterou ovšem ihned vypneme. Rýže dojde a nemusíme mít strach, že se rozvaří.

Rady:
Limety před použitím důkladně opláchněte.
Rybu opékáme zprudka, aby zůstala šťavnatá.

Poznámky:
Rýže je lehce stravitelná a neobsahuje cholesterol.
Olivový olej obsahuje zdraví prospěšné nenasycené mastné kyseliny.
Pangas (pangasius) je sladkovodní ryba.