Fazolový hrnec
13. 3. 2010
Suroviny
- 600 g různých druhů fazolí
- 100 g uzené slaniny
- 1 cibule
- 5 stroužků česneku
- 250 g vepřové plece
- 250 g hovězích žeber
- 4 l hovězího vývaru
- 250 g uzené krkovičky
- 2 klobásy
- 1 lžíce sladké papriky
- 4 bobkové listy
- 10 kuliček pepře
- 7 kuliček nového koření
- chilli
- sůl
- pepř
na jíšku:
- 50 g másla
- 1 cibule
- 50 g hladké mouky
Postup
Na vyškvařené slanině zpěníme cibulku. Přidáme prolisovaný česnek, krátce ho osmažíme, pak přijde na řadu na kostky nakrájená vepřová plec a maso z hovězích žeber. Až se bílkovina zatáhne a maso zbělá, přisypeme papriku, velmi krátce ji orestujeme a zalijeme vývarem, do kterého vložíme bobkový list, nové koření a celý pepř, všechno svázané do gázy. Podle chuti přidáme chilli, a pokud je základ na polévku příliš hustý, zředíme ho trochou vody, ve které jsme vařili fazole. Vše dusíme tak dlouho, dokud maso nezměkne. Potom přidáme kostky uzeného masa a různé druhy fazolí, které jsme předem namočili nejlépe přes noc do studené vody a poté uvařili každý druh zvlášť. Až polévka začne vřít, přisypeme do ní na kolečka nakrájenou klobásu a zahustíme ji trochou jíšky, kterou jsme připravili z na másle orestované cibulky a mouky. Krátce provaříme, na závěr dochutíme solí a pepřem a fazolový hrnec je hotový.
Rady:
Fazole před vařením namočte nejlépe přes do noc do studené vody.
Papriku restujte jen krátce, aby nezhořkla.
_____________________________________________________________________________________
Recept na speciální jíšku přímo od šéfkuchaře:
suroviny:
100 až 125 g másla (pokud bude více másla, bude tučnější)
150 g hladké mouky
postup:
Rozehřejeme máslo a jakmile se vysmaží tekutina (tzv. máslo "přepustíme"), přidáme mouku. Prosmažíme do zlatova, a až "jíška začne šustit", je napěněná a jakoby lehká, stáhneme z plotýnky a ještě občas do vychladnutí mícháme. Polotuhou vložíme na fólii a zamotáme do válečku, uložíme do chladničky, kde ztuhne a vydrží měsíc či déle.