Lívance
11. 10. 2008
Suroviny
na těsto:
- 1kg hladké mouky
- 100 g cukru krystalu
- 1,3 l mléka
- 5 vajec
- 70 g čerstvého droždí
- sůl
- citrónová kůra
- muškátový květ
- vanilka (vanilkový lusk)
na náplň:
- měkký tvaroh
- moučkový cukr
- šlehanou smetanu
na omáčku:
- borůvky
- cukr
- škrob
na ozdobení:
- mletá skoříce
- tvrdý strouhaný tvaroh
- čerstvé ovoce
- čerstvá máta
Postup
Droždí rozetřeme s trochou cukru, zalijeme vlažným mlékem, přisypeme mouku a vymícháme do hladka. Přidáme celá vejce, zbytek cukru, špetku soli a muškátového květu, nastrouhanou citrónovou kůru, vanilku a hotové těsto necháme v teple vykynout.
Mezitím do měkkého tvarohu utřeného s cukrem opatrně vmícháme našlehanou smetanu a dáme vychladit.
A připravíme si borůvkovou omáčku: Ve vodě rozvaříme třetinu připravených borůvek s cukrem, zahustíme zálivkou ze škrobu a vody, provaříme, vmícháme zbylé borůvky a omáčka na lívance je hotová.
Mezitím máme těsto vykynuté, zamícháme je a můžeme na oleji smažit lívance. Nesmažíme je příliš zprudka, aby nezůstaly uvnitř syrové.
Lívanečky servírujeme na talíř, doplníme utřeným tvarohem, přelijeme borůvkovou omáčkou, posypeme nastrouhaným tvrdým tvarohem a ozdobíme čerstvým ovocem, skořicí a snítkou máty.