Lívance

Úvod » Recepty

11. 10. 2008

Fotografie

Suroviny

na těsto:

  • 1kg hladké mouky
  • 100 g cukru krystalu
  • 1,3 l mléka
  • 5 vajec
  • 70 g čerstvého droždí
  • sůl
  • citrónová kůra
  • muškátový květ
  • vanilka (vanilkový lusk)

na náplň:

  • měkký tvaroh
  • moučkový cukr
  • šlehanou smetanu

na omáčku:

  • borůvky
  • cukr
  • škrob

na ozdobení:

  • mletá skoříce
  • tvrdý strouhaný tvaroh
  • čerstvé ovoce
  • čerstvá máta

Postup

Droždí rozetřeme s trochou cukru, zalijeme vlažným mlékem, přisypeme mouku a vymícháme do hladka. Přidáme celá vejce, zbytek cukru, špetku soli a muškátového květu, nastrouhanou citrónovou kůru, vanilku a hotové těsto necháme v teple vykynout.
Mezitím do měkkého tvarohu utřeného s cukrem opatrně vmícháme našlehanou smetanu a dáme vychladit.
A připravíme si borůvkovou omáčku: Ve vodě rozvaříme třetinu připravených borůvek s cukrem, zahustíme zálivkou ze škrobu a vody, provaříme, vmícháme zbylé borůvky a omáčka na lívance je hotová.
Mezitím máme těsto vykynuté, zamícháme je a můžeme na oleji smažit lívance. Nesmažíme je příliš zprudka, aby nezůstaly uvnitř syrové.
Lívanečky servírujeme na talíř, doplníme utřeným tvarohem, přelijeme borůvkovou omáčkou, posypeme nastrouhaným tvrdým tvarohem a ozdobíme čerstvým ovocem, skořicí a snítkou máty.