Ruské vejce s vlašským salátem
20. 2. 2010
Suroviny
- vejce
- majonéza
- mléko
- šunka
- sterilované okurky
- listový salát
- petrželka
- pepř
na vlašský salát:
- 150 g brambor
- 60 g sterilovaného hrášku
- 40 g mrkve
- 40 g celeru
- 300 g šunky
- 150 g sterilovaných okurek
- 250 g majonézy
- 20 g plnotučné hořčice
- ocet
- cukr
- worcesterová omáčka
- sůl
- pepř
na aspik:
- 100 g kořenové zeleniny
- 0,6 l vody
- ocet
- 1 cibule
- 1 bobkový list
- 3 ks nového koření
- 5 ks černého pepře
- 30 g želatiny
- cukr
- sůl
Postup
Nejdříve si připravíme vlašský salát. Na kostičky nakrájené vařené brambory smícháme s hráškem, kousky vařené nebo sterilované mrkve a celeru, nudličkami šunky a okurek, přidáme majonézu, hořčici, trošku octa, cukr, sůl a pepř, a na závěr zlehka dochutíme worcesterovou omáčkou.
Na talířek navršíme vlašský salát, přidáme půlku vejce vařeného natvrdo, které přelijeme majonézou smíchanou s mlékem, šunku, okurku nakrájenou do hřebínku a ozdobíme kouskem salátu a petrželky. Pro větší efekt můžeme vejce posypat čerstvě namletým pepřem.
Celou porci ještě doplníme kostičkami aspiku, který připravíme takto: Ve vodě povaříme alespoň půl hodiny kořenovou zeleninu s trochou octa, cibulí, bobkovým listem, novým kořením, celým pepřem, solí a cukrem. Do scezeného vývaru zamícháme rozpuštěnou želatinu, směs nalijeme na plech vyložený potravinovou fólií a vychladíme.
Rada:
Šunku lze nahradit šunkovým salámem.