Ruské vejce s vlašským salátem

Úvod » Recepty

20. 2. 2010

Fotografie

Suroviny

  • vejce
  • majonéza
  • mléko
  • šunka
  • sterilované okurky
  • listový salát
  • petrželka
  • pepř

na vlašský salát:

  • 150 g brambor
  • 60 g sterilovaného hrášku
  • 40 g mrkve
  • 40 g celeru
  • 300 g šunky
  • 150 g sterilovaných okurek
  • 250 g majonézy
  • 20 g plnotučné hořčice
  • ocet
  • cukr
  • worcesterová omáčka
  • sůl
  • pepř

na aspik:

  • 100 g kořenové zeleniny
  • 0,6 l vody
  • ocet
  • 1 cibule
  • 1 bobkový list
  • 3 ks nového koření
  • 5 ks černého pepře
  • 30 g želatiny
  • cukr
  • sůl

Postup

Nejdříve si připravíme vlašský salát. Na kostičky nakrájené vařené brambory smícháme s hráškem, kousky vařené nebo sterilované mrkve a celeru, nudličkami šunky a okurek, přidáme majonézu, hořčici, trošku octa, cukr, sůl a pepř, a na závěr zlehka dochutíme worcesterovou omáčkou.
Na talířek navršíme vlašský salát, přidáme půlku vejce vařeného natvrdo, které přelijeme majonézou smíchanou s mlékem, šunku, okurku nakrájenou do hřebínku a ozdobíme kouskem salátu a petrželky. Pro větší efekt můžeme vejce posypat čerstvě namletým pepřem.
Celou porci ještě doplníme kostičkami aspiku, který připravíme takto: Ve vodě povaříme alespoň půl hodiny kořenovou zeleninu s trochou octa, cibulí, bobkovým listem, novým kořením, celým pepřem, solí a cukrem. Do scezeného vývaru zamícháme rozpuštěnou želatinu, směs nalijeme na plech vyložený potravinovou fólií a vychladíme.

Rada:
Šunku lze nahradit šunkovým salámem.