Svíčková na smetaně

Úvod » Recepty

11. 10. 2008

Fotografie

Suroviny

  • 800 g hovězího zadního (falešné svíčkové)
  • 250 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
  • 200 g slaniny
  • 1 cibule
  • 1,5l hovězího vývaru (bujónu)
  • celý pepř
  • nové koření
  • bobkový list
  • tymián
  • olej

na omáčku:

  • 5 dl smetany ke šlehání
  • 60 g hladké mouky
  • 3 lžíce plnotučné hořčice
  • 200 g brusinkového kompotu
  • cukr krystal
  • ocet
  • sůl
  • pepř
  • citron
  • petržel

Postup

Svíčkovou prošpikujeme slaninou. Pro ulehčení prozradíme, jak si špikování ulehčit: pokud klínky slaniny naskládáme na potravinářskou fólii nataženou přes talíř a dáme zmrazit, získáme krásně rovné slaninové „hřebíky“, které do masa zajedou jak po másle. Maso svážeme provázkem, aby si uchovalo pěkný tvar.
Kostky kořenové zeleniny osmahneme na slanině, zasypeme najemno nakrájenou cibulí a orestujeme do zlatova. Zalijeme vývarem, přidáme prošpikované maso, které je lepší neopékat, aby omáčka byl silnější, dále přidáme koření (pokud použijeme košíček na čaj, nemusíme koření pracně vybírat), přivedeme k varu a dáme pod pokličkou péct do trouby, dokud maso nezměkne.
Hotové maso a koření vyjmeme, přilijeme smetanu s moukou na zahuštění a dochutíme hořčicí, brusinkami, cukrem a solí. 15 minut za občasného míchání provaříme. Na závěr omáčku rozmixujeme do hladka a její chuť zvýrazníme trochou cukru, octa a soli.
Do omáčky těsně před podáváním přidáme našlehanou smetanu. Pokud na závěr talíř dozdobíme plátkem citronu, brusinkami a petrželkou, bude to nejen dobré, ale i krásné.