Kuřecí, vepřová a hovězí rolka s červenou řepou s karotkou a šalotkové brambory
30. 1. 2010
Suroviny
na kuřecí rolku:
- 2 kuřecí prsíčka
- 100 g listového špenátu
- 50 g másla
- bílý pepř
- sůl
na vepřovou rolku:
- 2 plátky vepřové kotlety
- 50 g másla
- 4 plátky uzeného boku
- 2 stroužky česneku
- pepř
- sůl
na hovězí rolku:
- 2 plátky hovězí roštěné
- 2 vejce
- 50 g másla
- ½ cibule
- 1 lžička škrobu
- pažitka
- pepř
- sůl
na červenou řepu s karotkou:
- 250 g červené řepy
- 250 g karotky
- 50 g másla
- cukr
- anýz
- bílý pepř
- sůl
- (ocet)
na šalotkové brambory:
- 1 kg brambor
- 250 g šalotky
- 250 g másla
- 250 ml drůbežího vývaru
- sůl
- pepř
Postup
Nejdříve si připravíme rolky.
Začneme tou kuřecí: prsíčka rozkrojíme na co největší plátek a rozklepeme. Na stůl rozvineme alobal lesklou stranou nahoru, potřeme jej rozpuštěným máslem a položíme na něj rozklepaný plát masa. Ten opepříme, osolíme, poklademe listovým špenátem, stočíme rolku, kterou zabalíme do alobalu, a můžeme se pustit do druhé:
Vepřovou kotletu přes fólii rozklepeme a opět položíme na alobal potřený máslem. Maso osolíme, opepříme, potřeme česnekem, poklademe plátky uzeného boku a můžeme stočit další rolku.
Poslední třetí druh připravíme z rozklepané hovězí roštěné. I tu osolíme, opepříme a navrstvíme na ni míchaná vajíčka na cibulce, do kterých jsme po zchladnutí přimíchali nasekanou pažitku a trochu škrobu. Rolády pečeme asi na 175 stupňů necelou půlhodinu. mezitím si můžeme připravit přílohu v podobě červené řepy s karotkou:
Syrovou červenou řepu nastrouháme a krátce orestujeme na másle. Přidáme nastrouhanou čerstvou karotku, trochu anýzu, který rozemneme v dlaních, špetku cukru a vše podusíme pod pokličkou do měkka. Na závěr dochutíme solí, pepřem, cukrem, popřípadě i kapkou octa, a podáváme se šťouchanými šalotkovými bramborami, které si připravíme takto:
Na másle orestujeme do růžova na jemno nakrájenou šalotku, zalijeme vývarem a zredukujeme na polovinu, přidáme ve slupce uvařené a oloupané brambory a přiklopíme pokličkou. Necháme prohřát a po té rozšťoucháme, dochutíme solí a pepřem.
Rolky krájíme na plátky a servírujeme podle vlastní fantazie s přílohami.
Rady:
Při přípravě kuřecí rolky můžete použít i mražený listový špenát.
U přípravy vepřové rolky můžete uzený bok nahradit anglickou slaninou.