Kuřecí, vepřová a hovězí rolka s červenou řepou s karotkou a šalotkové brambory

Úvod » Recepty

30. 1. 2010

Fotografie

Suroviny

na kuřecí rolku:

  • 2 kuřecí prsíčka
  • 100 g listového špenátu
  • 50 g másla
  • bílý pepř
  • sůl

na vepřovou rolku:

  • 2 plátky vepřové kotlety
  • 50 g másla
  • 4 plátky uzeného boku
  • 2 stroužky česneku
  • pepř
  • sůl

na hovězí rolku:

  • 2 plátky hovězí roštěné
  • 2 vejce
  • 50 g másla
  • ½ cibule
  • 1 lžička škrobu
  • pažitka
  • pepř
  • sůl

na červenou řepu s karotkou:

  • 250 g červené řepy
  • 250 g karotky
  • 50 g másla
  • cukr
  • anýz
  • bílý pepř
  • sůl
  • (ocet)

na šalotkové brambory:

  • 1 kg brambor
  • 250 g šalotky
  • 250 g másla
  • 250 ml drůbežího vývaru
  • sůl
  • pepř

Postup

Nejdříve si připravíme rolky.
Začneme tou kuřecí: prsíčka rozkrojíme na co největší plátek a rozklepeme. Na stůl rozvineme alobal lesklou stranou nahoru, potřeme jej rozpuštěným máslem a položíme na něj rozklepaný plát masa. Ten opepříme, osolíme, poklademe listovým špenátem, stočíme rolku, kterou zabalíme do alobalu, a můžeme se pustit do druhé:
Vepřovou kotletu přes fólii rozklepeme a opět položíme na alobal potřený máslem. Maso osolíme, opepříme, potřeme česnekem, poklademe plátky uzeného boku a můžeme stočit další rolku.
Poslední třetí druh připravíme z rozklepané hovězí roštěné. I tu osolíme, opepříme a navrstvíme na ni míchaná vajíčka na cibulce, do kterých jsme po zchladnutí přimíchali nasekanou pažitku a trochu škrobu. Rolády pečeme asi na 175 stupňů necelou půlhodinu. mezitím si můžeme připravit přílohu v podobě červené řepy s karotkou:
Syrovou červenou řepu nastrouháme a krátce orestujeme na másle. Přidáme nastrouhanou čerstvou karotku, trochu anýzu, který rozemneme v dlaních, špetku cukru a vše podusíme pod pokličkou do měkka. Na závěr dochutíme solí, pepřem, cukrem, popřípadě i kapkou octa, a podáváme se šťouchanými šalotkovými bramborami, které si připravíme takto:
Na másle orestujeme do růžova na jemno nakrájenou šalotku, zalijeme vývarem a zredukujeme na polovinu, přidáme ve slupce uvařené a oloupané brambory a přiklopíme pokličkou. Necháme prohřát a po té rozšťoucháme, dochutíme solí a pepřem.
Rolky krájíme na plátky a servírujeme podle vlastní fantazie s přílohami.

Rady:
Při přípravě kuřecí rolky můžete použít i mražený listový špenát.
U přípravy vepřové rolky můžete uzený bok nahradit anglickou slaninou.