Valašský frgál s tvarohem a jablky
23. 1. 2010
Suroviny
(cca 3 ks)
na těsto:
- 500 g polohrubé mouky
- 35 g droždí
- 75 g cukru moučky
- 1/4 l teplého mléka
- 125 g másla
- 2 žloutky
- špetka soli
- 2–3 citrony
na tvarohovou náplň:
- 500 g měkkého tvarohu
- 100 g cukru
- 3 žloutky
- 2 lžíce pudinkového prášku
- citronová kůra
na ovocnou náplň:
- jablka
- rozinky v rumu
- skořicový cukr
na drobenku:
- 500 g polohrubé mouky
- 250 g másla
- 500 g cukru krupice
na dokončení:
- máslo
- rum (slivovice)
- cukr moučka
Postup
Droždí třeme s trochou cukru dokud nezřídne. Poté přilijeme většinu teplého mléka, zahustíme částí mouky, promícháme a na vzniklý kvásek opatrně navrstvíme všechny zbylé suroviny, tedy zbytek mouky a cukru, máslo nakrájené na kousky, žloutky, špetku soli a nastrouhanou citronovou kůru. A pozor, už nemícháme. Necháme v teple a až kvásek vystoupí na povrch, uhněteme ručně nebo ve strojku vláčné těsto, do kterého podle potřeby doléváme zbylé mléko. Hotové těsto necháme ještě chvíli vykynout, pak jej důkladně prohněteme, tedy „přetužíme“, a to zopakujeme nejméně třikrát. Teprve potom z něj vyválíme tenký plát, ze kterého vyřízneme kulatý koláč. Zvedneme mu okraje, naplníme ho tvarohovou náplní, kterou připravíme smícháním měkkého tvarohu, cukru, žloutků, pudinkového prášku a citronové kůry.
Poté přidáme strouhaná jablka a rozinky naložené v rumu. Ty zasypeme další vrstvou nastrouhaných jablek, skořicovým cukrem a nakonec drobenkou, kterou připravíme z mouky, cukru a povoleného másla. Naplněný frgál necháme v teple asi 20 minut naposledy vykynout a pečeme v troubě předehřáté na 180 až 200 stupňů zhruba čtvrt hodiny do zlatova. Upečený frgál pomašlujeme rozpuštěným máslem, do kterého můžeme přidat trochu rumu nebo, chceme-li být styloví, domácí valašské slivovice, pocukrujeme ho a pak už nezbývá, než se do něj zakousnout!
Rady:
Do kynutého těsta přidávejte teplé mléko.
Citron před použitím důkladně opláchněte.
Při přípravě drobenky se lépe pracuje s povoleným máslem.
Těsto vyválejte od středu ke krajům.
Poznámka:
První písemné zmínky o frgálech pocházejí z roku 1826.
Slovo „frgál" se původně užívalo pro nepovedené kusy koláčů.