Valašský frgál s tvarohem a jablky

Úvod » Recepty

23. 1. 2010

Fotografie

Suroviny

(cca 3 ks)
na těsto:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 35 g droždí
  • 75 g cukru moučky
  • 1/4 l teplého mléka
  • 125 g másla
  • 2 žloutky
  • špetka soli
  • 2–3 citrony

na tvarohovou náplň:

  • 500 g měkkého tvarohu
  • 100 g cukru
  • 3 žloutky
  • 2 lžíce pudinkového prášku
  • citronová kůra

na ovocnou náplň:

  • jablka
  • rozinky v rumu
  • skořicový cukr

na drobenku:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 250 g másla
  • 500 g cukru krupice

na dokončení:

  • máslo
  • rum (slivovice)
  • cukr moučka

Postup

Droždí třeme s trochou cukru dokud nezřídne. Poté přilijeme většinu teplého mléka, zahustíme částí mouky, promícháme a na vzniklý kvásek opatrně navrstvíme všechny zbylé suroviny, tedy zbytek mouky a cukru, máslo nakrájené na kousky, žloutky, špetku soli a nastrouhanou citronovou kůru. A pozor, už nemícháme. Necháme v teple a až kvásek vystoupí na povrch, uhněteme ručně nebo ve strojku vláčné těsto, do kterého podle potřeby doléváme zbylé mléko. Hotové těsto necháme ještě chvíli vykynout, pak jej důkladně prohněteme, tedy „přetužíme“, a to zopakujeme nejméně třikrát. Teprve potom z něj vyválíme tenký plát, ze kterého vyřízneme kulatý koláč. Zvedneme mu okraje, naplníme ho tvarohovou náplní, kterou připravíme smícháním měkkého tvarohu, cukru, žloutků, pudinkového prášku a citronové kůry.
Poté přidáme strouhaná jablka a rozinky naložené v rumu. Ty zasypeme další vrstvou nastrouhaných jablek, skořicovým cukrem a nakonec drobenkou, kterou připravíme z mouky, cukru a povoleného másla. Naplněný frgál necháme v teple asi 20 minut naposledy vykynout a pečeme v troubě předehřáté na 180 až 200 stupňů zhruba čtvrt hodiny do zlatova. Upečený frgál pomašlujeme rozpuštěným máslem, do kterého můžeme přidat trochu rumu nebo, chceme-li být styloví, domácí valašské slivovice, pocukrujeme ho a pak už nezbývá, než se do něj zakousnout!

Rady:
Do kynutého těsta přidávejte teplé mléko.
Citron před použitím důkladně opláchněte.
Při přípravě drobenky se lépe pracuje s povoleným máslem.
Těsto vyválejte od středu ke krajům.

Poznámka:
První písemné zmínky o frgálech pocházejí z roku 1826.
Slovo „frgál" se původně užívalo pro nepovedené kusy koláčů.