Strapačky s brynzou

Úvod » Recepty

23. 1. 2010

Fotografie

Suroviny

  • 750 g brambor
  • 300–400 g polohrubé mouky
  • sůl
  • 250 g slaniny
  • 1 cibule
  • 300 g brynzy

Postup

Syrové nastrouhané brambory smícháme s moukou a trochou soli, vyzkoušíme, jestli těsto drží tvar a pokud ano, do osolené vroucí vody zaváříme po menších várkách strapačky. Jakmile vyplavou na hladinu, vložíme je do mísy se studenou vodou, aby se nám neslepily. Poté je scedíme a stejně jako halušky prohřejeme v pánvi s vyškvařenou slaninou, na které jsme předem do zlatova orestovali nasekanou cibuli, a na závěr přidáme brynzu. A pokud tuto specialitu ozdobíme opraženými plátky slaniny a snítkou pažitky, úspěch je zaručen.

Poznámka:
Klasické strapačky se připravují se zelím.