Strapačky zapečené s brokolicí

Úvod » Recepty

23. 1. 2010

Fotografie

Suroviny

na strapačky:

  • 750 g brambor
  • 300–400 g polohrubé mouky
  • sůl

na zapečení:

  • 500 g brokolice
  • 3 vejce
  • 100 ml smetany
  • 500 g tvrdého sýra
  • pažitka
  • bílý pepř
  • sůl
  • tuk na vymazání

Postup

Syrové nastrouhané brambory smícháme s moukou a trochou soli, vyzkoušíme, jestli těsto drží tvar a pokud ano, do osolené vroucí vody zaváříme po menších várkách strapačky. Jakmile vyplavou na hladinu, vložíme je do mísy se studenou vodou, aby se neslepily. Poté je scedíme, smícháme s rozmraženou nebo syrovou brokolicí, kterou jsme krátce povařili, vložíme do vymazané zapékací mísy a zalijeme směsí z rozšlehaných vajec, smetany, nasekané pažitky, soli, pepře a nastrouhaného sýra. Zapečeme na 180 stupňů 15 až 20 minut do zlatova a zajímavá variace na “valašskou notu“ je hotová.

Rady:
Na přípravu strapaček lze použít i obyčejné struhadlo.
Strapačky vařte v osolené vodě.
Druh sýra volte podle své chuti.