Kyselica se šunkou

Úvod » Recepty

23. 1. 2010

Fotografie

Suroviny

  • 500 g kysaného zelí
  • 500 g brambor
  • 1 l vývaru
  • 0,5 l smetany na vaření
  • 50 g másla
  • 1 cibule
  • 50 g hladké mouky
  • 300 g šunky
  • 250 g kysané smetany
  • bobkový list
  • nové koření
  • celý pepř
  • mletý kmín
  • sůl

Postup

Kostičky brambor uvaříme v osolené vodě, tu slijeme a přidáme do ní kysané zelí, vývar, nové koření, pepř a bobkový list. Vaříme tak dlouho, dokud zelí nezměkne, poté přilijeme smetanu, necháme krátce provařit a za stálého míchání zahustíme jíškou, kterou jsme připravili z na másle orestované cibulky a mouky. Přidáme uvařené brambory, mletý kmín a opět přivedeme k varu. Dochutíme solí a případně nálevem, který jsme slili z kysaného zelí, přidáme na kousky nakrájenou šunku, a na závěr ještě jednou provaříme. Podáváme s kysanou smetanou a nasekanou pažitkou.

Rady:
Do kyselice můžete přidat i uvařené sušené houby.
Brambory a zelí nikdy nevařte dohromady, jinak brambory zůstanou tvrdé.