Kyselica s klobásou
23. 1. 2010
Suroviny
- 500 g kysaného zelí
- 500 g brambor
- 1 l vývaru
- 0,5 l smetany na vaření
- 50 g másla
- 1 cibule
- 50 g hladké mouky
- 300 g klobásy
- 250 g kysané smetany
- bobkový list
- nové koření
- celý pepř
- mletý kmín
- sůl
Postup
Kostičky brambor uvaříme v osolené vodě, tu slijeme a přidáme do ní kysané zelí, vývar, nové koření, pepř a bobkový list. Vaříme tak dlouho, dokud zelí nezměkne, poté přilijeme smetanu, necháme krátce provařit a za stálého míchání zahustíme jíškou, kterou jsme připravili z na másle orestované cibulky a mouky. Přidáme uvařené brambory, mletý kmín a opět přivedeme k varu. Dochutíme solí a případně nálevem, který jsme slili z kysaného zelí, přidáme na kousky nakrájenou klobásu, a na závěr ještě jednou provaříme. Podáváme s kysanou smetanou a nasekanou pažitkou.
Rady:
Do kyselice můžete přidat i uvařené sušené houby.
Máte-li rádi ostrou chuť, použijte pikantní klobásu.
Brambory a zelí nikdy nevařte dohromady, jinak brambory zůstanou tvrdé.