Dort Florida

Úvod » Recepty

16. 1. 2010

Fotografie

Suroviny

na korpus:

  • 6 vajec
  • 1 vanilkový cukr
  • 150 g cukru krystal
  • 200 g hladké mouky
  • ½ prášku do pečiva
  • 1 citron

na krém:

  • cca 400 ml mléka
  • 50 g cukru krystal
  • 70 g másla
  • 50 g pudinkového prášku
  • 2 žloutky

na dokončení a ozdobení:

  • 350 g kompotovaných broskví
  • 250 ml šlehačky
  • 2 lžíce meruňkového džemu
  • lesní ovoce

Postup

Nejdřív upečeme korpus: Vyšleháme vejce s krystalovým cukrem a těsně před došleháním přidáme ještě vanilkový cukr. Do vyšlehané hmoty zlehka vmísíme mouku smíchanou s kypřícím práškem a nastrouhanou citronovou kůrou a hotové těsto vlijeme do dortové formy. Pečeme asi tři čtvrtě hodiny na 180 stupňů. Až korpus zchladne, odkrojíme dva plátky a spojíme je marmeládou, kterou potřeme i horní plát. Ten pak poklademe kompotovanými broskvemi.
Teprve poté si připravíme krém: do vroucího mléka s cukrem a máslem zavaříme zálivku vytvořenou z trochy mléka, pudinkového prášku a žloutků. Za stálého míchání krém důkladně provaříme a ještě teplý nalijeme na vrstvu broskví. Po vychladnutí nahoru navrstvíme hustou šlehačku a dort ozdobíme podle vlastní fantazie, například lesním ovocem, ale také můžeme použít kapky bílé čokolády nebo cukrové ozdoby.

Rady:
Pokud mají vejce pokojovou teplotu, lépe je vyšleháme.
Zálivku před zavařením důkladně promíchejte, aby škrob nesedal na dno.
Krém nalijte na korpus ještě teplý, jinak ztuhne.

Doporučení:
Různé druhy pudinkového prášku mají i různou kvalitu. Poměr množství mléka a pudinkového prášku proto v receptu na krém upravte podle návodu výrobce.