Bezé roláda

Úvod » Recepty

9. 1. 2010

Fotografie

Suroviny

(cca 2 ks)
na plát:

  • 90 g hladké mouky
  • 90 g kokosu
  • 320 g bílků
  • 200 g cukru krystal
  • 1/4 sáčku kypřícího prášku
  • 1/4 sáčku vanilkového cukru
  • cukr moučka na posypání

na krém:

  • 225 ml mléka
  • 35 g pudinkového prášku
  • 75 g cukru krystal
  • 250 g másla
  • instantní káva dle chuti

na ozdobení:

  • čokoláda
  • ořechy
  • kokos

Postup

Nejdříve si připravíme těsto na pláty. Směs mouky, kokosu a kypřicího prášku opatrně smícháme s bílky, které jsme vyšlehali s krystalovým a vanilkovým cukrem. Vzniklé těsto naneseme v tenké vrstvě na pečicí papír, zasypeme moučkovým cukrem a dáme do trouby na 200 stupňů na 5 – 10 minut, dokud lehce nezezlátne. Hotové pláty necháme vychladit a mezitím si připravíme krém:
V trošce mléka rozmícháme pudinkový prášek a tuto zálivku za stálého míchání zavaříme do zbytku vroucího mléka s cukrem. Základ na krém necháme vychladnout a poté do něj vmícháme máslo a dochutíme instantní kávou, rozmíchanou v troše vody. Hotovým krémem potřeme bezé pláty a stočíme z nich pevné rolády, které necháme v chladu nejlépe do druhého dne. Ztuhlé rolády potáhneme zbytkem krému nebo čokoládou a posypeme kokosem či oříšky.
Vladimír ale podle Lukášova přání pomocí sladké modelovací hmoty, zbytků plátu, případně jiného korpusu vytvořil z bezé rolády růžové prasátko.

Rady:
Plát při pečení hlídejte - každá trouba peče jinak.
Instantní kávu můžete nahradit silným espressem.

Poznámka:
Postup výroby sladké modelovací hmoty najdete v receptech pod odkazem Dezerty (nebo u dílu Velký dětský flám).